Ellen
Even voorstellen..
Ik ben partner van Paul en een trotse moeder van Jesper (8) en Suus (6). Volgens mijn kinderen klets ik graag en daar hebben ze gelijk in. Ik ben in voor een gezellig samen zijn met mijn gezin, vrienden en familie. Ik hou er van om mijzelf te ontwikkelen. Afgelopen jaar heb ik dan ook de opleiding aan de Physis Academy afgerond, ben ik van baan veranderd en ben ik voor mijzelf begonnen met
"In je Ellement".
In een paar woorden zou ik mij zelf omschrijven als: energiek, sportief, leergierig, spontaan, verbindend, zorgzaam en empathisch.
Om een indruk te krijgen van wie ik ben en hoe ik in het leven sta heb ik, voor mij, belangrijke kernwaarden beschreven.
Jezelf zijn!
Dit betekent voor mij: Lekker in je vel zitten. Letterlijk en figuurlijk. Mijn missie:
de vrouw de beste versie van zichzelf te laten voelen, in haar te kracht zetten. Het gevoel te bekrachtigen “je mag er zijn, zoals jij dat wil zijn”.
Verantwoordelijkheid nemen over je eigen gezondheid
Dit betekent voor mij: Regie nemen. Eigenaarschap nemen. Jij bent ook belangrijk. Ben je altijd aan het zorgen voor een ander maar niet voor jezelf? Heb je het excuses “het komt door mijn kinderen”. Kies je continue voor comfort? Heb jij de wil om voor jezelf te zorgen. Ik maak inzichtelijk waar een onbalans zit en hoe je verantwoordelijkheid kunt nemen voor je lijf.
In liefdevolle verbinding zijn
Dit betekent voor mij: In verbinding zijn met jezelf, in jezelf en met anderen.
-
In liefde verbonden zijn met jezelf: je belemmerende overtuigingen
herkennen. Deze zijn vanuit vroeger ontstaan, ook wel je kleine ik benoemd. Deze overtuiging, je kleine ik niet achter het stuur zetten van je eigen leven. In liefde verbonden blijven maar er niet naar hoeven luisteren. Jij bent oké en daar hoef je niks voor te doen of te laten. -
De verbinding in jezelf: De verbinding van alle domeinen, alles heeft invloed op elkaar. Het één aanvliegen om het ander te kunnen ondersteunen.
-
De verbinding met anderen: zonder oordeel in verbinding blijven met een ander.
Balans
Dit betekent voor mij:
-
Niet doorschieten in uitersten. Soms jezelf iets gunnen hoort daar bij,
een 80-20% regeling. Waarbij 80% gezond en 20% ongezond betekent. -
De domeinen in balans hebben, met een kleine buffer. Dit zodat wanneer er bijvoorbeeld een beetje stress bij komt of een slechte nacht achter de rug is, er niet direct klachten ontstaan.
-
Verder is van belang een goede balans te hebben in de driehoeksverhouding: Werk, gezin en eigen tijd. Ik noem dit laatste ook wel de zelfzorg-tijd. Kun jij de tijd nog managen tussen werk, je gezin en je eigen zelfzorg-tijd? Wanneer je geen zelfzorg-tijd hebt, hoe goed kun jij dan nog de domeinen in balans krijgen en houden?
Onafhankelijkheid = vrijheid
Dit betekent voor mij: Niet afhankelijk zijn hoe je je voelt door bijvoorbeeld je hormonen, bij een menstruatie of een overgang. Niet afhankelijk zijn van factoren waar je geen invloed op hebt. Bijvoorbeeld dus hormonaal, maar ook niet van het weer (warm/kou), of stress volle situaties (verkeer, ruzie, verlies van dierbare etc.). Onafhankelijk zijn voor de aanleg van migraine, astma, prikkelbare darm of bijvoorbeeld eczeem. Vrijheid voelen, ondanks dat er een kindje in je leven is wat (in afbouwende mate) heel erg afhankelijk is van jou als moeder en zijn of haar vader.
Mijn zoektocht tot fysieke vitaliteit expert
Mijn eerste ervaring met massage was tijdens mijn opleiding aan het CIOS. Tijdens deze opleiding heb ik het diploma sportverzorging- en massage gehaald. Daarop volgend ben ik fysiotherapie gaan studeren.
Als werkzaam fysiotherapeut zag ik uiteraard veel mensen met pijnklachten. Zoeken naar de kern van klachten is iets wat mij altijd heeft bezig gehouden, de “waarom-vraag”. Om deze vraag beter te kunnen beantwoorden ben ik manueel therapie gaan studeren. Met deze specialisatie heb ik extra kennis in huis gekregen om met regelmaat de “waarom-vraag” te beantwoorden.
Toch is er nieuwsgierigheid gebleven om het menselijk lichaam als geheel te begrijpen. Waarom krijgt iemand bijvoorbeeld terugkerende klachten, of heeft iemand ook nog huidproblemen of buikklachten? Door de opleiding aan de Physis Academy heb ik de kennis om de vitaliteit van iemand in zijn geheel in kaart te brengen. Daardoor is het voor mij heel inzichtelijk geworden waarom iemand op de eerste plaats überhaupt klachten krijgt. Zijn er wel voldoende voorwaarden voor het herstellend vermogen van het lichaam in domeinen als: stress, bewegen, ademhaling, voeding, het immuunsysteem en slaap. Ook wel de 6 domeinen genoemd.
De weg die ik tot dusver bewandeld heb heeft mij gemaakt tot fysieke vitaliteit expert.
Mijn specialisaties
Inzicht in jouw belemmerende overtuigingen
Tijdmanagement
- Werk
- Gezin
- Zelfzorg- tijd
Physis specialist
6 domeinen
- Stress
- Bewegen
- Ademhaling
- Voeding
- Immuunsysteem
- Slaap
Massage therapeut
- Klachtenvermindering
- Ontspanning
Fysio- en manueeltherapeut
Mijn eigen zoektocht
Voorheen was ik erg fit, met name door het sporten. Ik had wel vaak veel spierpijn, maar ik ging altijd tot het gaatje was mijn verklaring. Ik had het druk met studie, sporten en mijn sociale leven. Als ik iets doe, dan doe ik dat 100% was mijn motto. Onrust was er altijd wel in mijn lijf en hoofd.
Nadat ik twee zwangerschappen heb mogen dragen in 2015 en 2017 kreeg ik vlak daarna het gevoel niet lekker meer in mijn vel te zitten. Ik werd snel emotioneel en prikkelbaar. Mijn gedachten waren “ik heb twee jonge kinderen die veel aandacht nodig hebben, ik heb naast mijn baan net een 3 jarige studie achter de rug en we zijn een huis aan het bouwen”. Niet gek. Volgens mij heb ik veel aan mijn hoofd, slaap ik niet helemaal als vanouds, beweeg ik veel minder dan ooit en sta ik continue aan. Mijn lijf voelen, en daar naar luisteren heb ik niet gedaan.
Nadat er meer rust in mijn leven kwam eind 2019 ben ik toch gaan praten met een psycholoog, aangezien ik mij niet lekker in mijn vel bleef voelen. Dat leek wel wat te helpen. Ik nam het heft in eigen handen en ging weer meer sporten, gevarieerder eten en werd wat meer bewust van mijn lijf. Ik herkende mijzelf weer wat meer, kreeg meer energie, was op gewicht en zat best lekker in mijn vel, ondanks de nog vele blessures.
Begin 2022 wilde ik bloed doneren. Via die weg kreeg ik te horen dat ik een bloedarmoede had en een flink vitamine B12 tekort. Omdat het toch in mijn aard zit om naar een kern van klachten te zoeken, stelde ik dan ook nu de vraag “waarom heb ik deze tekorten? Ik eet gezond en gevarieerd, ik sport met regelmaat, zit wat lekkerder in mijn vel”. De zoektocht werd gestart en deze is eind 2023 geëindigd.
Het blijkt dat ik een immuunsysteem probleem heb. In mijn geval ben ik lactose intolerant en heb ik coeliakie. Dat is een auto-immuunziekte waarbij mijn immuunsysteem gluten ziet als een gevaar voor mijn lijf. Er ontstaan ontstekingen in de darm waardoor deze beschadigt. Het gevolg daarvan is dat voedingstoffen niet meer goed opgenomen worden. Ik had geen acute buikklachten waardoor niet meteen gedacht werd aan deze diagnose. Achteraf valt veel op zijn plek. De aanhoudende blessures, met name bij mijn achillespeesklachten is er daar eentje van. De schildklierproblemen en diabetes 1 welke in de familie heersen lijken ook wat logischer te verklaren. Maar wat mij vooral nieuwsgierig maakt, aangezien je darmen je tweede brein zijn: zat ik niet lekker in mijn vel alleen door mijn psyche, of ervaarde ik “stress” omdat mijn lijf ook fysiek stress ervaarde?
Fysieke stress factoren:
-
Mijn immuunsysteem is hard aan het werk om tegen lactose en gluten te vechten, met zijn effect op het brein, verminderde energie, maar ook op de verminderde kwaliteit van mijn peesweefsel. Niet gek meer dat ik continu blessures bleef houden, met name de blessure aan de achillespezen is er
eentje van. -
Door vanuit vroeger al continue “aan te staan” heb ik waarschijnlijk een borstademhaling gecreëerd. Mogelijk is dit versterkt door mijn zwangerschappen. Ik heb in relatie tot stressoren/ mijn negatieve overtuigingen de borstademhaling wellicht nog verder versterkt. Gedachten zoals: "Alles moet perfect zijn, opgeruimd zijn voor ik mag ontspannen, ik moet een goede moeder zijn, een leuke vriendin die ze regelmatig zien, ik moet sporten (nooit ver en snel genoeg), ik moet…, dan pas ben ik oké".
-
Ook werd ik enkele keren wakker ’s nachts “om te plassen”. Dit terwijl mijn kinderen van 6 en 8 jaar allang weer doorslapen. Mijn gedachten waren, net als veel anderen hebben, dat dit normaal is.
Was mijn lijf mij niet al veel eerder wat kenbaar aan het maken?
Door bewust te zijn van de 6 domeinen: mijn ademhaling, slaaphygiëne, mijn voeding en het immuunsysteem (in het bijzonder het weglaten van gluten en lactose), stressfactoren (doe ik wat mij energie geeft?) en lekker in beweging te blijven voel ik mij letterlijk én figuurlijk weer lekker in mijn vel!
Ik sta in mijn kracht en voel de passie om elke vrouw dit ook te laten ervaren. Je kinderen zijn geen excuus. Jij bent belangrijk om goed voor te zorgen, ook jij kan ondanks kinderen vol energie zijn, op gewicht, klachtenvrij en lekker in je vel zitten!